Köksrenovering – 10 viktiga tips att veta innan du börjar

En köksrenovering kan vara ett stort projekt och det är viktigt att vara väl förberedd innan du börjar. Att renovera köket är inte bara ett sätt att förbättra utseendet och funktionaliteten i ditt kök; det kan också öka värdet på ditt hem. För att hjälpa dig på vägen har vi sammanställt dessa 10 viktiga tips som du bör känna till innan du startar din köksrenovering.

1. Planera noga för din köksrenovering

Innan du börjar renovera ditt kök är det viktigt att ha en klar och detaljerad plan. Ta dig tid att fundera över vad du vill uppnå med din köksrenovering och gör en lista över dina behov och önskemål. Bestäm dig för din budget och skapa en tidslinje för projektet. Genom att ha en väl genomtänkt plan kommer du att kunna undvika onödiga förseningar och överraskningar längs vägen.

2. Välj rätt layout för ditt kök

Layouten i ditt kök är av avgörande betydelse för både funktionalitet och estetik. Det finns olika kökslayouter att välja mellan, som L-formade kök, U-formade kök och kök med en köksö. Det är viktigt att välja en layout som passar dina behov och utrymmet i ditt kök. Tänk på hur du använder ditt kök och vilka aktiviteter du vill kunna utföra där. En bra layout kan göra det lättare att arbeta och röra sig i köket.

3. Satsa på högkvalitativa köksmaterial

När det gäller köksrenovering är det viktigt att välja högkvalitativa material som är hållbara och tåliga. Köket är en av de mest använda rummen i hemmet, så det är viktigt att materialen kan stå emot daglig slitage. Välj material av god kvalitet för köksskåp, bänkskivor, golv och vitvaror. Det kan vara värt att investera lite mer i material av högre kvalitet, eftersom de kommer att hålla längre och ge dig bättre valuta för pengarna i det långa loppet.

4. Ta hänsyn till lagring och förvaring

Förvaring är viktig i ett kök, och det är viktigt att planera för tillräckligt med utrymme för att förvara köksredskap, tallrikar, bestick och andra köksartiklar. Innan du börjar renovera ditt kök, fundera över vilka föremål du behöver förvara och vilken typ av förvaring som skulle fungera bäst för dig. Det kan vara smart att lägga till extra hyllor, lådor eller skåp för att öka förvaringskapaciteten i ditt kök.

5. Välj rätt belysning för ditt kök

Belysning är en viktig faktor i ett kök, både när det gäller funktionalitet och estetik. Se till att välja rätt belysning för ditt kök som ger tillräckligt med ljus för att arbeta och laga mat, samtidigt som det skapar en trevlig atmosfär. Det kan vara bra att ha olika typer av belysning i ditt kök, som arbetsbelysning vid arbetsytorna och stämningsskapande belysning över matbordet eller köksön.

6. Anlita professionell hjälp

Att renovera ett kök kan vara en komplex process som kräver kunskap och erfarenhet. Om du inte har tidigare erfarenhet av köksrenovering kan det vara värt att anlita professionell hjälp. En professionell köksrenoveringsfirma kan hjälpa dig med allt från planering och design till installation och färdigställande. Att anlita professionell hjälp kan spara tid, pengar och ge dig ett bättre resultat.

7. Tänk på ergonomi och användarvänlighet

Ergonomi och användarvänlighet är viktiga faktorer att ha i åtanke när du planerar din köksrenovering. Tänk på hur du använder ditt kök och vilka aktiviteter du vill kunna utföra där. Placera arbetsytor, förvaring och vitvaror på ett sätt som gör det lätt och bekvämt att arbeta och röra sig i köket. Att ta hänsyn till ergonomi och användarvänlighet kan göra det enklare och roligare att använda ditt kök.

8. Budgetera för oväntade kostnader

När du budgeterar för din köksrenovering är det viktigt att ta hänsyn till eventuella oväntade kostnader som kan uppstå. Renoveringsprojekt kan ofta leda till överraskningar och extra kostnader, så se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Det kan vara bra att rådgöra med en professionell köksrenoveringsfirma för att få en bättre uppskattning av kostnaderna och undvika obehagliga överraskningar längs vägen.

9. Överväg energieffektiva lösningar

När du renoverar ditt kök kan det vara bra att överväga energieffektiva lösningar. Genom att välja energieffektiva vitvaror och belysning kan du minska ditt energibehov och spara pengar på lång sikt. Du kan också överväga att använda återvunnet eller hållbart material för att göra ditt kök mer miljövänligt. Att tänka på energieffektivitet kan vara bra för miljön och din plånbok.

Avslutande tankar

Att renovera ditt kök kan vara en spännande och givande process. Genom att ha en väl genomtänkt plan och följa dessa 10 viktiga tips kommer du att kunna få ut mesta möjliga av din köksrenovering. Kom ihåg att ta dig tid att noga planera och överväga dina val för att säkerställa att ditt nya kök blir precis som du vill ha det.

Olika trädgårdsstilar och trädgårdsskötsel

låt en trädgårdsmästare ta hand om din trädgårdsskötsel

Varje ägare av en trädgård har sina egna önskemål om hur just deras trädgård ska vara eller se ut beroende på vilken stil av trädgård man föredrar. Om du vet vilken stil på trädgården som du vill ha så har du vunnit mycket. Om du däremot inte vet så mycket om trädgårdsskötsel så har du en klar nackdel framför alla andra, framförallt när det gäller att odla grönsaker. 

Trädgårdsskötsel för olika typer av trädgårdar

Vilka olika trädgårdsstilar finns det? Här kommer några beskrivningar på olika trädgårdsstilar som du kan fundera över när du ska planera din egna trädgård.

”Baksides” trädgårdar

Det här är den typ av trädgård som oftast finns på baksidan av ett hus. Om du är nybörjare på trädgårdar och inte så kunnig i säsongsodling kan en sådan här trädgård passa bra. Ofta används de här trädgårdarna för att odla egna grönsaker till husbehov. Om du vet hur du konserverar och lägger in grönsaker så kan du njuta av frukterna av din odling året om.

Specialiserade trädgårdar

Specialiserade trädgårdar innebär ofta trädgårdar som inte ligger i bostadsområden utan kan vara nöjesparker, botaniska trädgårdar, djurparker och planteringar längs med vägar. Med den här typen av trädgårdar så vill man försköna landskapet.

Trädgårdsskötsel av en kompakt trädgård

En kompakt trädgård är en trädgård som fungerar på en liten yta. För att åstadkomma detta så är växterna utvalda så att de ska fungera maximalt på en liten yta. Den här typen av trädgård kräver att man har en grundläggande kunskap om växttyper, ettåriga växter, perenner, buskar, träd och även marktäckare.

Det finns fyra grundläggande steg för en lyckad trädgårdsskötsel

Steg ett: Undersök trädgården och markera vart den bästa växtplatsen är. Det bästa är att ha den längsta växtlinjen i linje med solen, från öst till väst. Det förhindrar att växterna bränns av solen och att grödorna förstörs.

Steg två: Designa trädgården. Växterna bör vara attraktiva men ändå behålla sin funktionalitet.

Steg tre: Gör odlingsbäddar, tänk på att du bör kunna komma åt odlingsbädden från båda sidor, eller att de är smala så att du kommer åt framifrån. Om du gör flera så kan du lägga dem kant i kant och paralellt med solen.

Steg fyra: Använd någon typ av bevattningssystem, dessa lägger du en bit in från kanten.

Vattenträdgård

Om du vill ha en trädgård som inte kräver så mycket arbete kan en vattendamm vara ett alternativ för dig. Det viktigaste här är att tänka på att vattenlevande växter och fiskar behöver massor av sol, så en plats som har sol 6-8 timmar om dagen är lämplig. Tänk på att välja en växtplats som är fri från höga buskar och träd för att slippa nedskräpning i dammen.

Allmänna trädgårdar

Allmänna trädgårdar är populära i tätbefolkade områden. I de här trädgårdarna hjälps medlemmarna åt med att sköta trädgården, man planterar, vattnar och rensar ogräs. Det är mycket jobb med en sådan trädgård, dock kan medlemmarna själva styra rätt mycket över hur det ska se ut. Medlemmarna kan själva skörda de frukter och bär som finns, blir det mycket så kan medlemmarna sälja överskottet.

Oavsett vilken stil som passar dina behov bäst så finns det olika effektiva trädgårdar som passar. Varje trädgårdsstil kräver en viss planering och växtplats. När planeringen är klar börjar det verkliga arbetet med trädgården. Att ta hand om sin trädgård kan liknas mycket vid skötseln av ett djur, desto mer du bryr dig om den och arbetar med den, desto större skördar och glädje får du av din trädgård.

Säker du efter hjälp i trådgården av en trädgårdsmästare i Visby, kontakta oss!

Råd och tips om plattsättning – vad är en bra plattsättare för ditt plattsättningsjobb?

plattsättare som lägger kakel

Nästa gång du letar en plattsättare för att få ett plattsättningsjobb av något slag utfört – t.ex. kakel på en vägg, läggning av golvklinkers, reparationer av vägg- eller golvkakel, enklare putsjobb eller att få ny silikontätning i duschen – kommer du säkert att vilja veta vad du ska titta efter när du letar efter en lokal plattsättare. Vad är det som gör en bra plattsättare?

Vilka egenskaper har en bra plattsättare?


En bra plattsättare har lång erfarenhet av plattläggning. De har genomfört många kakeljobb och är stolta över att visa dig sitt arbete. Betänk att använda sig av fel plattsättare för ditt jobb kan visa sig bli mycket dyrt eftersom, även sparkar plattsättare från uppdraget, så kommer du fortfarande behöva betala kostnaderna för att ersätta det kakel som har förstörts och kan även behöva betala för en målare eller murare att putsa om väggen när den bristfälligt utförda kaklingen har tagits ner igen.

Du kan säga ”Jag ska se till att den dåliga plattsättaren får betala för de plattor som blev förstörda”. Men det kan vara lättare sagt än gjort, för att stämma en dålig ta en plattsättare i domstol för de skador och kostnader som är involverade i ett dåligt jobb, kan ta flera månader. Det är mycket smartare att hitta en bra och pålitlig plattsättare från första början, snarare än att slösa tid på att förhandla och argumentera med en dålig plattsättare om hans arbete.

Förutom att visa sina tidigare jobb, bör en bra plattsättare kunna ge referenser från tidigare kunder och deras arbete. Många webbplatser har nu möjligheter för kunder att ge plattsättarna och andra hantverkare omdömen på jobb som de har gjort, och de är en bra källa till information. Här berättar tidigare kunder allt du behöver veta för att kunna fatta ett välgrundat beslut, men kom ihåg att om en hantverkare alldeles nyligen har blivit medlem på sidan, så kanske han eller hon inte har några recensioner och då är det viktigt att ta hänsyn till detta.

En bra plattsättare bör ha tålamod, ett öga för detaljer och kunna upptäcka ev. brister på varje kakelplatta. Återigen bör dessa saker kontrolleras med tidigare kunder och på tidigare jobb.
Plattsättningen bör vara ren och snygg. Fix-och fogmassor som inte städas upp och torkar fast på fel ställen kan vara fruktansvärt bökigt, så en bra plattsättare bör städa av arbetsområdet allteftersom.


Vilka kvalifikationer måste en plattsättare ha?

För närvarande har plattsättare ingen juridiskt skyldig att ha speciella kvalifikationer för att utöva kakelsättning och erbjuda sina hantverkstjänster till villaägare och företag. Det bör dock redovisas vissa kompetenser som en husägare bör höra om plattsättare besitter. Ett seriöst plattsättningsföretag bör ha Byggkeramikrådets behörighet.  Ett behörigt företag är utbildat av Byggkeramikrådet och har valt att arbeta enligt ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum”, som förkortas BBV. Medan många rörmokare är upplärda via en lärlingsutbildning eller har byggt upp sina kunskaper om plattsättning genom praktiskt arbete är det alltid värt att fråga vilka kvalifikationer din plattsättare har.

Vad ska jag fråga om när en hantverkare lämnar offert på ett arbete?


Numera måste alla hantverkare i Visby (inkl. plattsättare) kunna erbjuda en bra service till sina kunder närde ger offerter för jobb till t.ex. villaägare.  De bör kunna svara på de flesta av följande frågor:
• Hur lång tid kommer jobbet att ta?
• Antal plattor som jag behöver?
• Finns det något annat material som du behöver för jobbet (förutsatt att du servar hantverkare med material)?
• Hur länge dröjer det innan jag kan använda området där du har utfört plattsättningsarbete? (Särskilt viktigt om du har ett kaklingsarbete som utförs i ditt badrum och du bara har en toa, eftersom kakel ibland kan ta ganska lång tid för att ”brinna klart” och detta innebär att du inte kommer att kunna gå på kaklet under tiden).
• Har du referenser eller omdömen från tidigare jobb och kunder som har använt dina tjänster innan?
• En portfolio av referensarbeten som vi kan titta på?
• Vilka kvalifikationer inom plattsättning har du?
• Kan du ge mig en skriftlig offert på jobbet?
• Vilka garantier på utförande ger du och kan du ge oss dessa garantier skriftligt?

Förhoppningsvis täcker de här frågorna de flesta områden som du kan behöva diskutera med din plattsättare när de lämnar offert. Vänligen, kom ihåg att alltid ta in tre offerter på plattsättningsarbeten, eftersom det är viktigt att kunna jämföra offerter innan du accepterar en offert.

Därför bör du välja tvåglasfönster till Villa och Lägenhet

fördelar med att montera tvåglasfönster

Det minsta beslutet kan få störst effekt. Det är därför villaägare bör överväga att investera i tvåglasfönster. Att byta till ett sådant alternativ kan spara en massa pengar, hjälpa miljön och minska mängden buller. Detta är en chans att investera i estetiskt tilltalande fönster som har en mängd fördelar.

Temperaturkontroll

Tvåglasfönster består av två glasskivor med ett skikt av luft eller gas emellan. Fönstren förseglas därefter. De dubbla fönstren skyddar ett hem eller kontor från vädret utanför. På det här sättet hålls en fastighet vid lämplig temperatur. Kallt väder stannar utanför och värmen kan inte infiltrera ens på de hetaste dagarna.

Tvåglasfönster sparar in på elräkningen

Eftersom glaset håller kall luft ute under vintern och varm luft ute under sommaren, kan människor använda energin smartare. Det sparar en person en hel del pengar i energikostnader varje månad. Och naturligtvis blir det mycket mindre skador på miljön. I själva verket minskar detta mängden CO2, vilket innebär att människor kan minska sina utsläpp.

Håll buller borta från hemmet eller kontoret

Tvåglasfönster innebär att betydligt mindre buller kommer att påverka ett hem eller kontor. Detta är viktigt för dem som har svårt att sova på natten eller en hektisk miljö på kontoret. Isoleringen i dubbla lager av fönstren stänger ute allt från bilbuller till människor som passerar på gatan. Detta gör det lättare att fokusera, njuta av hemmet och sova.

Lägre underhållskostnader för tvåglasfönster

Tvåglasfönster behöver mycket mindre underhåll än andra typer av fönster. Detta eftersom de är hållbara och tänkt att klara svåra väderförhållanden. Således är de mindre benägna att skapa eller utveckla mögel, och de håller insekter borta också. Eftersom mindre energi används kommer dessutom luftkonditioneringar och värmesystem användas mindre, vilket minskar underhållsbehovet på dessa maskiner också.

Många snygga alternativ att välja mellan

Det finns många olika typer av tvåglasfönster att välja på. Till exempel finns det de som är perfekta för ett modernt hem, men även för uterum som ska hålla för följderna av hårt väder. Det innebär att ett hem inte bara kan skyddas, utan att det kan uppdateras på samma gång. Att bara ändra ett par fönster kan göra stor skillnad. Det finns ett alternativ av tvåglasfönster för varje typ av person.

Tvåglasfönster förbättrar ett hems säkerhet

En annan fördel med tvåglasfönster är att de ökar ett hems eller kontors säkerhet. Fönstren är trygga, säkra och snygga. Ofta har de låssystem som är avancerade och svåra att bryta upp och de är slagtåliga, så de är svåra att krossa. Således kan man sova gott på natten, utan att oroa sig för brott eller stöld.

Höja värdet på hemmet

Varje detalj räknas när det gäller att beräkna värdet på en fastighet. Det är ännu en anledning att investera i tvåglasfönster. Det faktum att de skyddar hem från brott, stabiliserar temperaturen och är snygga ökar det totala värdet på bostaden. Således, fönstren är både en kort- och långsiktig investering som säkert kommer att växa.

Kontakta oss så hjälper vi dig med att hitta en rekommenderad snickare i Visby att montera tvåglasfönster till ett bra pris.

Bäst takunderhåll – 7 tips på hur man bör underhålla taket

underhåll av taket är viktigt

Vi vill alla att våra hus ska se bra ut. Vi investerar konsekvent både tid och pengar i underhåll utav det och spenderar otaliga timmar på sådana arbeten som gräsklippning, högtryckstvätt, trädgårdsarbete och till och med snöröjning (beroende på vart du bor!). Även fast alla dessa saker tar tid så är de värda att utföra då de får ditt hem att se så bra ut som möjligt.

Men, det finns ett ställe på huset som de flesta lätt missar, kanske främst för att man inte ofta tittar upp. Detta trots att taket är en av de viktigaste delarna av hela ditt hus, då det är barriären mellan oss och naturen utomhus med allt vad det innebär.

7 tips till ett bra takunderhåll

 1. Ta dig tid att rensa stuprännorna. Om man låter löv och annan smuts ackumulera så kan det leda till onödiga skador. Dessutom så kan det leda till att vattnet inte rinner ned som det ska utan läcker in i taket istället och kan leda till att det börjar ruttna.
 2. Låt inte löv forma högar på taket – men använd inte en högtryckstvätt för att få bort dem! Bästa sättet är med en mjuk bilpoleringsborste på ett förlängt handtag eller en lövblåsare, gärna manövrerad av en expert inom området.
 3. Ta bort all mossa som eventuellt fått fäste på taket. En takläggare kan lätt rengöra det och på så sätt förebygga att mögel börjar växa och sprida sig.
 4. Inspektera alla metalldelar på rost. Om du hittar rost, använd en stålborste för att ta bort det, grunda och måla sedan med en rostavstötande toppfinish.
 5. Kapa av alla överhängande grenar. Förutom att minimera löv och kvistar på taket så håller det också smådjur borta från det, såsom ekorrar, fåglar o.s.v. Helst bör grenarna sitta minst 3 meter över taket. En sidokommentar – har man inga grenar som når taket lätt så skyddar det även mot tjuvar som kan vilja ta sig in den vägen!
 6. Vid hagel eller stark vind gå ut och kolla så att allt är okej på taket. Titta efter ojämnheter, lösa delar eller försvunna takplattor. Se även över ventilation, skorsten, taknock etc. för eventuella skador.
 7. Om du bor i en region där det vanligtvis snöar eller blir isbildning se till att du vidtar åtgärder för detta. Om is eller snö byggs upp på ditt tak, var försiktig. Använd helst långa verktyg för att försöka få ner det medan du själv står på marken.

Ett gott underhåll av taket är inget man borde fuska med och bör utföras rutinmässigt för att se till att det håller i många år. Om du följer dessa tips ger du det ett gott skydd mot naturens olika element. Om du har frågor be en lokal takläggare i Visby om råd, och lär dig vad du bör göra för ett gott takunderhåll.

Så bör du renovera köket – 10 tips innan du börjar din köksrenovering

smarta tips för köksrenovering

Köksrenovering kan vara ett spännande, kreativt projekt där du skapar ditt drömkök. Det är också ett stort jobb, där misstag inte bara är dyra utan också tidskrävande. Samtidigt är möjligheterna nästan oändliga, det är bara din budget som sätter gränsen. Valen är lika många som förvirrande – kranar, golv, köksluckor, bänkskivor, vitvaror, belysning osv. Så var börjar man? Här är 10 tips du bör läsa igenom innan du börjar din köksrenovering.

Allt du behöver veta inför en köksrenovering

1. Bestäm hur stor budget du har och håll dig till den. När du börjar bläddra i tidskrifter och kataloger och besöka butiker, kommer du att bli svårt frestad att plussa på lite i budgeten. Men har du inte obegränsade tillgångar är det säkrast att hålla sig till den bestämda summan, annars kommer din köksrenovering att tömma plånboken snabbare än du kan föreställa dig.

2. Nästa tips kan tyckas självklart, men du anar inte hur många människor som hoppar över det och börjar mitt i, vilket ofelbart leder till bekymmer senare. Rådet är helt enkelt att planera, planera och planera. Du har bestämt din budget, så titta nu på ditt kök och det tillgängliga utrymmet, tänk på hur ofta du använder det och fundera på vad du vill uppnå med köksrenoveringen. Använder du köket mest som ett allrum för frukost och ibland en fika? Då kanske du vill inkludera en väggmonterad tv och ett ljudsystem i köksplanerna.

smarta tips för köksrenovering

3. Det tredje tipset är bra, ta till dig det. I en genomsnittlig köksrenovering står köksskåpen för ungefär halva kostnaden. Bestäm därför i ett tidigt skede hur du vill ha det och vad det får kosta.  Planera sedan resten av köket utifrån det. Snåla inte på kvaliteten när det gäller köksluckor utan välj det bästa du har råd med.

4. Nästa råd gäller något som inte alla självklart tänker på – golvet. Ett kök måste inte ha ett fult golv. Det finns många bra alternativ, titta efter dem som är både tåliga, hållbara och snygga.

5. Innan du börjar är det också viktigt att bestämma vilken stil du vill ha på ditt kök och sedan hålla dig till den. Annars blir resultatet ett enda mischmasch. Vill du inte ha en väldigt eklektisk stil, är det alltså bättre att du håller dig till ett bestämt tema där alla delar hänger ihop.

6. Det sjätte tipset hänger ihop med det förra. Välj en tidlös design som stämmer med resten av ditt hem. Du kanske vill göra om andra delar i hemmet långt innan det är dags för nästa köksrenovering, så se till att du kan leva länge med ditt nya kök.

7. Tänk på att belysningen har fått en allt mer framträdande plats i moderna kök. Gamla lysrör är inte bara fula och ger trist ljus, de slukar också el jämfört med nyare lösningar. Välj LED-ljus där så är möjligt och en varierad köksbelysning i övrigt. Belysning kan vara dyrt, så detta är något att tänka på redan tidigt i planeringen.

8. Välj entreprenör med omsorg. Leta efter någon med gott renommé, och tveka inte att kolla upp referenser – många människor har bedrövliga erfarenheter av entreprenörer som inte håller vad de lovat eller försvinner halvvägs genom köksrenoveringen. Kontakta en hantverkare i Visby för proffsig hjälp!

9. Det finns en hel del designprogram, som kan hjälpa dig att planera ditt kök i datorn. Men ta inte första bästa utan läs recensioner, så att du hittar det som passar dig bäst.

10. Innan du startar, tänk på ditt befintliga kök, dess storlek och form – renoveringen ändrar inte dessa förutsättningar, utan du får arbeta med det du har.

Hur anlitar man en bra lokal hantverkare?

anlita en lokal rekommenderad hantverkare i visby

Det kommer en tid i varje husägares liv då de stöter på ett renoverings- eller reparationsprojekt som är för litet för ett större företag och för stort för dem själva att ta hand om. För den här situationen och många andra liknande situationer finns det ett växande behov för en handyman – hemreparationsspecialist som specialiserar i små reparationer och renoveringar som vanligtvis är för små för stora firmor. Så hur gör man då för att hitta en bra hantverkare för mindre projekt i sitt hem?

Så hittar Du en bra lokal hantverkare

Det låter rätt simpelt men en av de första sakerna du bör ta reda på är om den hantverkare du tänker anlita har aktuell erfarenhet inom det område du behöver en hantverkare till. Så om du behöver lite enklare rörmokeri, se till att du anlitar en hantverkare som har nyligen har tagit bort och ersatt en kökskvarn, om det nu är det du behöver hjälp med. Låter galet, men en del människor anlitar en hantverkare till att laga diskmaskinen bara för att någon hade sagt att personen i fråga var en bra hantverkare även om han aldrig hade lagat en diskmaskin i hela sitt liv! För att hitta en bra hantverkare i ditt område kan du börja med att fråga runt bland dina vänner, familjemedlemmar och bekanta. Du kan också få rekommendationer för en hantverkare från lokala mäklare och byggvaruhus. På senaste tiden har fler och fler börjat använda sina sociala nätverk för att fråga om rekommendationer där också. Häromdagen la jag upp en förfrågan på ett av mina sociala nätverk och jag fick flera svar från vänner i mitt område så var inte rädd för att använda dina sociala nätverk också.

anlita en lokal rekommenderad hantverkare i visby

Rekommenderad hantverkare

Ett annat gott råd för att hitta en bra hantverkare i din stad är att använda sig av mängden information som kan hittas på nätet. Börja med att göra en google sökning för en hantverkare i din stad. Google ger dig då resultat på en hantverkare i ditt område som redan har recensioner och feedback online.

Det är en bra början och du kan också kolla in några lokala hemsidor för fler recensioner och feedback av en hantverkare i ditt område. Innan du anlitar en hantverkare så titta efter klagomål! Googla eller använd andra sökmotorer för att hitta klagomål, lägg till ”klagomål” eller ”recensioner” i sökfältet.

Om du vill vara extra noga och om projektet du behöver hjälp med kostar tillräckligt för att kunna motivera det, kan du också fråga din hantverkare för referenser. Låt säga att du forskat lite om en hantverkare och ringer honom och vill veta vad hans pris är för ett särskilt projekt. Ett sista steg för att försäkra dig om att du jobbar med en bra hantverkare är att fråga honom om referenser. Genom att prata med några av hans tidigare kunder, kan du åtminstone försäkra dig om att andra har varit nöjda och glada med hans arbetskvalitet förut. Ju fler referenser din hantverkare har, desto bättre och ju dyrare ditt projekt är desto mer tid bör du lägga ner på att ringa referenserna och se till att du anlitar en bra hantverkare.

Renovera badrum – Steg för steg

En guide - Steg för steg för ett nytt badrum

Funderar du på att renovera badrum? Badrummet är ett av de minsta rummen i huset men också ett av de mest kostsamma att renovera. Men om det görs rätt kan det bli ett ljust härligt utformat rum och öka värdet på hemmet.

Badrumsrenovering – En enkel guide

Badrumsutformningen

Att ersätta det befintliga badrummet med samma design räcker kanske inte, så en ny badrumsutformning är det första du måste få till. Hemligheten är att ha personerna som ska använda det i åtanke samtidigt som ditt nya badrum bör ha allmännyttig design också. T.ex. kan du se till att duschen/badet är lättillgängligt. På så sätt blir badrummet även handikappvänligt, och kan, om du säljer en dag, attrahera en större marknad. En bra badrumsutformning är en som använder ytan väl, tar hänsyn till ljuset och har koll på fönsterplatser, storlekar på anslutningar samt avloppsalternativ. Gör en skalenlig ritning och markera de existerande avloppen och vattenanslutningarna och gör sedan en lista på de anslutningar du behöver och vill ha och deras storlekar. Matcha sedan dessa två och se vad som kan passa. Notering: De flesta avlopp och vattenanslutningar kan flyttas, men det kostar.

Badrumsrenoveringen

Om du har beslutat att göra hela, eller delar av, arbetet själv så bör du hyra en bulkcontainer och dra ut det gamla badrummet. Om ditt hus är byggt innan 1980-talet kan du eventuellt ha asbest i väggarna. Kontakta din lokala byggnadsmyndighet för att få regler om hur man avlägsnar badrumsbeklädnad med asbest på rätt sätt. Förmodligen kommer du behöva engångsoveraller, ögonskydd och andningsmasker av hög kvalité för skydd mot dammet.

Ta bort allt utom vattenanslutningarna och om du ska behålla dem på samma ställe behöver du inte stänga av vattnet. Du kommer också behöva tryckluftsborra upp allt golvkakel och sanden och cementen det vilat på.

Badrumsrenoveringens byggande

Badrummet måste byggas ordentligt från grund och botten för att försäkra att det senare arbetet i processen blir korrekt och riktigt, och att utformningen och utseendet på badrummet blir som du tänkt
dig.

Badrumsrenoveringsprocessen

 1. Installera vattenanslutningar, dräneringsrör (VVS) och elektriska ledningar.
 2. Sätt in vägg- och takbeklädnad och installera badkar samt eventuell ram.
 3. Vattentäta golv samt dusch och/eller badutrymme.
 4. Rätta till golvojämnheter med speciell sand eller cement inför kakelläggning.
 5. Lägg golv och väggkakel och fogstryck.
 6. Installera nytt badrumsbord, armaturer och kranar – installera det elektriska.
 7. Måla taket och städa.

Steg ett – VVS och el

När man installerar nya rör för vatten och avlopp är det viktigt att vara väldigt noggrann så att allt passar när man kaklat klart. Till exempel: om du ska passa in en golvbrunn i duschen så måste du tänka på tjockleken av wallboarden, kakellimmet och kaklet så att anslutningen blir centrerad då kaklet är satt. Samma gäller för avloppet till toaletten, så att rören är i perfekt position när toaletten ska installeras. Sätt också in de nya elledningarna, men utan att koppla ihop dem med huvudströmmen.

Steg två – Installera vägg- och takbeklädnad

Installera din 6 mm tjocka väggbeklädnad och var noga med att spika varje platta efter varje 150 mm, mät och markera rör och elledningar på dina nya väggplattor med en blyertspenna allt eftersom du spikar, så undviker du att spika i dem. Skruva eller spika även upp takbeklädnaden (vanligtvis gipsskivor). Sätt in taklister, men inte om du tänkt helkakla, då är det bättre att göra det efteråt. Om du inte ska ha ett fristående badkar bör du nu göra ramen och sedan installera badkaret. Se till att det är rätt installerat och lämnar plats för kakel och kakellim. Kolla igenom all beklädnad och alla rör innan du går vidare i renoveringen.

Steg tre – Vattentäta ditt badrum

Vattentäta ditt badrumsgolv, duschplats och runt badkaret. När du vattentätar golvet, se till att du gör det även 10 cm upp på väggarna. Duschutrymmet bör vattentätas 10 cm ovanför duschmunstycket och 10 cm ovanför badkaret, samt runt det och ner till golvet. Sätt med hjälp av ett högkvalitetssilikon en 25×25 mm aluminiumvinkel i dörröppningen och lägg på ett skikt vattentätande medel. Nu bör hela ditt badrum vara vattensäkrat och allt vatten rinna ner endast i avloppen. Tips: att vattentäta är enkelt, men det absolut viktigaste är kvalitén och noggrannhet.

Steg fyra – Jämna till cementgolvet

Innan golvplattorna läggs måste golvet vara jämt med en lätt lutning mot golvbrunnen. Använd en blandning av sand och cement och tillsätt även ett vattentätningsmedel. Märk ut golvnivån med ett vattenpass i dörröppningen, använd en riktig aluminiumvinkel som det färdiga golvets nivå och mät ner, först kaklets tjocklek och sedan ytterligare 10 mm för limmet. Dra sedan en linje runt badrummet på denna nivå och fyll upp med din sand och cement mix med en 1-3 graders vinkling mot golvbrunnen. Ta tid på dig för att göra det rätt och lämna det översta lagret så jämt som möjligt. När mixen har satt sig fast ännu inte torkat helt (du kan gå på det men det känns lite mjukt) gnid en tegelsten över golvet för att ta bort alla toppar och hål och dubbelkolla med vattenpasset samtidigt. Så fort det torkat helt bör du ha en fantastisk grund att lägga kakel på. Tips: ju mer arbete du lägger ner på golvet, desto enklare kommer kaklingen bli.

Steg fem: Kakla golv och väggar

Lägg golvplattorna först och fogstryk, sedan dina väggplattor och se till att de är raka allteftersom du lägger. Efter att allt badrumskakel har skurits och lagts, fogstryk alla dina kakelplattor och polera dem sedan rena.

Steg sex: Installera VVS-armatur och inredning

Installera alla kranar och liknande samt allt elektriskt och sätt in eventuella handdukshängare och tvålkoppar. Passa in ditt nya badrumsbord och se till att det är i rätt nivå samt täta runt om, och runt badkaret, med silikon. Tips: se till att allt är på rätt plats innan du borrar i kaklet.

Steg sju: Målning och rengöring – njut

Måla taket och gör en slutgiltig rengöring för att dubbelkolla alla monteringar, och att det inte finns några läckor i dina nya VVS-installationer.

– Njut nu av ditt nya badrum!