Så bör du renovera köket – 10 tips innan du börjar din köksrenovering

Köksrenovering kan vara ett spännande, kreativt projekt där du skapar ditt drömkök. Det är också ett stort jobb, där misstag inte bara är dyra utan också tidskrävande. Samtidigt är möjligheterna nästan oändliga, det är bara din budget som sätter gränsen. Valen är lika många som förvirrande – kranar, golv, köksluckor, bänkskivor, vitvaror, belysning osv. Så var börjar man? Här är 10 tips du bör läsa igenom innan du börjar din köksrenovering.

Allt du behöver veta inför en köksrenovering

1. Bestäm hur stor budget du har och håll dig till den. När du börjar bläddra i tidskrifter och kataloger och besöka butiker, kommer du att bli svårt frestad att plussa på lite i budgeten. Men har du inte obegränsade tillgångar är det säkrast att hålla sig till den bestämda summan, annars kommer din köksrenovering att tömma plånboken snabbare än du kan föreställa dig.

2. Nästa tips kan tyckas självklart, men du anar inte hur många människor som hoppar över det och börjar mitt i, vilket ofelbart leder till bekymmer senare. Rådet är helt enkelt att planera, planera och planera. Du har bestämt din budget, så titta nu på ditt kök och det tillgängliga utrymmet, tänk på hur ofta du använder det och fundera på vad du vill uppnå med köksrenoveringen. Använder du köket mest som ett allrum för frukost och ibland en fika? Då kanske du vill inkludera en väggmonterad tv och ett ljudsystem i köksplanerna.

smarta tips för köksrenovering

3. Det tredje tipset är bra, ta till dig det. I en genomsnittlig köksrenovering står köksskåpen för ungefär halva kostnaden. Bestäm därför i ett tidigt skede hur du vill ha det och vad det får kosta.  Planera sedan resten av köket utifrån det. Snåla inte på kvaliteten när det gäller köksluckor utan välj det bästa du har råd med.

4. Nästa råd gäller något som inte alla självklart tänker på – golvet. Ett kök måste inte ha ett fult golv. Det finns många bra alternativ, titta efter dem som är både tåliga, hållbara och snygga.

5. Innan du börjar är det också viktigt att bestämma vilken stil du vill ha på ditt kök och sedan hålla dig till den. Annars blir resultatet ett enda mischmasch. Vill du inte ha en väldigt eklektisk stil, är det alltså bättre att du håller dig till ett bestämt tema där alla delar hänger ihop.

6. Det sjätte tipset hänger ihop med det förra. Välj en tidlös design som stämmer med resten av ditt hem. Du kanske vill göra om andra delar i hemmet långt innan det är dags för nästa köksrenovering, så se till att du kan leva länge med ditt nya kök.

7. Tänk på att belysningen har fått en allt mer framträdande plats i moderna kök. Gamla lysrör är inte bara fula och ger trist ljus, de slukar också el jämfört med nyare lösningar. Välj LED-ljus där så är möjligt och en varierad köksbelysning i övrigt. Belysning kan vara dyrt, så detta är något att tänka på redan tidigt i planeringen.

8. Välj entreprenör med omsorg. Leta efter någon med gott renommé, och tveka inte att kolla upp referenser – många människor har bedrövliga erfarenheter av entreprenörer som inte håller vad de lovat eller försvinner halvvägs genom köksrenoveringen. Kontakta en hantverkare i Visby för proffsig hjälp!

9. Det finns en hel del designprogram, som kan hjälpa dig att planera ditt kök i datorn. Men ta inte första bästa utan läs recensioner, så att du hittar det som passar dig bäst.

10. Innan du startar, tänk på ditt befintliga kök, dess storlek och form – renoveringen ändrar inte dessa förutsättningar, utan du får arbeta med det du har.