Råd och tips om plattsättning – vad är en bra plattsättare för ditt plattsättningsjobb?

Nästa gång du letar en plattsättare för att få ett plattsättningsjobb av något slag utfört – t.ex. kakel på en vägg, läggning av golvklinkers, reparationer av vägg- eller golvkakel, enklare putsjobb eller att få ny silikontätning i duschen – kommer du säkert att vilja veta vad du ska titta efter när du letar efter en lokal plattsättare. Vad är det som gör en bra plattsättare?

Vilka egenskaper har en bra plattsättare?


En bra plattsättare har lång erfarenhet av plattläggning. De har genomfört många kakeljobb och är stolta över att visa dig sitt arbete. Betänk att använda sig av fel plattsättare för ditt jobb kan visa sig bli mycket dyrt eftersom, även sparkar plattsättare från uppdraget, så kommer du fortfarande behöva betala kostnaderna för att ersätta det kakel som har förstörts och kan även behöva betala för en målare eller murare att putsa om väggen när den bristfälligt utförda kaklingen har tagits ner igen.

Du kan säga ”Jag ska se till att den dåliga plattsättaren får betala för de plattor som blev förstörda”. Men det kan vara lättare sagt än gjort, för att stämma en dålig ta en plattsättare i domstol för de skador och kostnader som är involverade i ett dåligt jobb, kan ta flera månader. Det är mycket smartare att hitta en bra och pålitlig plattsättare från första början, snarare än att slösa tid på att förhandla och argumentera med en dålig plattsättare om hans arbete.

Förutom att visa sina tidigare jobb, bör en bra plattsättare kunna ge referenser från tidigare kunder och deras arbete. Många webbplatser har nu möjligheter för kunder att ge plattsättarna och andra hantverkare omdömen på jobb som de har gjort, och de är en bra källa till information. Här berättar tidigare kunder allt du behöver veta för att kunna fatta ett välgrundat beslut, men kom ihåg att om en hantverkare alldeles nyligen har blivit medlem på sidan, så kanske han eller hon inte har några recensioner och då är det viktigt att ta hänsyn till detta.

En bra plattsättare bör ha tålamod, ett öga för detaljer och kunna upptäcka ev. brister på varje kakelplatta. Återigen bör dessa saker kontrolleras med tidigare kunder och på tidigare jobb.
Plattsättningen bör vara ren och snygg. Fix-och fogmassor som inte städas upp och torkar fast på fel ställen kan vara fruktansvärt bökigt, så en bra plattsättare bör städa av arbetsområdet allteftersom.


Vilka kvalifikationer måste en plattsättare ha?

För närvarande har plattsättare ingen juridiskt skyldig att ha speciella kvalifikationer för att utöva kakelsättning och erbjuda sina hantverkstjänster till villaägare och företag. Det bör dock redovisas vissa kompetenser som en husägare bör höra om plattsättare besitter. Ett seriöst plattsättningsföretag bör ha Byggkeramikrådets behörighet.  Ett behörigt företag är utbildat av Byggkeramikrådet och har valt att arbeta enligt ”Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum”, som förkortas BBV. Medan många rörmokare är upplärda via en lärlingsutbildning eller har byggt upp sina kunskaper om plattsättning genom praktiskt arbete är det alltid värt att fråga vilka kvalifikationer din plattsättare har.

Vad ska jag fråga om när en hantverkare lämnar offert på ett arbete?


Numera måste alla hantverkare i Visby (inkl. plattsättare) kunna erbjuda en bra service till sina kunder närde ger offerter för jobb till t.ex. villaägare.  De bör kunna svara på de flesta av följande frågor:
• Hur lång tid kommer jobbet att ta?
• Antal plattor som jag behöver?
• Finns det något annat material som du behöver för jobbet (förutsatt att du servar hantverkare med material)?
• Hur länge dröjer det innan jag kan använda området där du har utfört plattsättningsarbete? (Särskilt viktigt om du har ett kaklingsarbete som utförs i ditt badrum och du bara har en toa, eftersom kakel ibland kan ta ganska lång tid för att ”brinna klart” och detta innebär att du inte kommer att kunna gå på kaklet under tiden).
• Har du referenser eller omdömen från tidigare jobb och kunder som har använt dina tjänster innan?
• En portfolio av referensarbeten som vi kan titta på?
• Vilka kvalifikationer inom plattsättning har du?
• Kan du ge mig en skriftlig offert på jobbet?
• Vilka garantier på utförande ger du och kan du ge oss dessa garantier skriftligt?

Förhoppningsvis täcker de här frågorna de flesta områden som du kan behöva diskutera med din plattsättare när de lämnar offert. Vänligen, kom ihåg att alltid ta in tre offerter på plattsättningsarbeten, eftersom det är viktigt att kunna jämföra offerter innan du accepterar en offert.