Bäst takunderhåll – 7 tips på hur man bör underhålla taket

Vi vill alla att våra hus ska se bra ut. Vi investerar konsekvent både tid och pengar i underhåll utav det och spenderar otaliga timmar på sådana arbeten som gräsklippning, högtryckstvätt, trädgårdsarbete och till och med snöröjning (beroende på vart du bor!). Även fast alla dessa saker tar tid så är de värda att utföra då de får ditt hem att se så bra ut som möjligt.

Men, det finns ett ställe på huset som de flesta lätt missar, kanske främst för att man inte ofta tittar upp. Detta trots att taket är en av de viktigaste delarna av hela ditt hus, då det är barriären mellan oss och naturen utomhus med allt vad det innebär.

7 tips till ett bra takunderhåll

  1. Ta dig tid att rensa stuprännorna. Om man låter löv och annan smuts ackumulera så kan det leda till onödiga skador. Dessutom så kan det leda till att vattnet inte rinner ned som det ska utan läcker in i taket istället och kan leda till att det börjar ruttna.
  2. Låt inte löv forma högar på taket – men använd inte en högtryckstvätt för att få bort dem! Bästa sättet är med en mjuk bilpoleringsborste på ett förlängt handtag eller en lövblåsare, gärna manövrerad av en expert inom området.
  3. Ta bort all mossa som eventuellt fått fäste på taket. En takläggare kan lätt rengöra det och på så sätt förebygga att mögel börjar växa och sprida sig.
  4. Inspektera alla metalldelar på rost. Om du hittar rost, använd en stålborste för att ta bort det, grunda och måla sedan med en rostavstötande toppfinish.
  5. Kapa av alla överhängande grenar. Förutom att minimera löv och kvistar på taket så håller det också smådjur borta från det, såsom ekorrar, fåglar o.s.v. Helst bör grenarna sitta minst 3 meter över taket. En sidokommentar – har man inga grenar som når taket lätt så skyddar det även mot tjuvar som kan vilja ta sig in den vägen!
  6. Vid hagel eller stark vind gå ut och kolla så att allt är okej på taket. Titta efter ojämnheter, lösa delar eller försvunna takplattor. Se även över ventilation, skorsten, taknock etc. för eventuella skador.
  7. Om du bor i en region där det vanligtvis snöar eller blir isbildning se till att du vidtar åtgärder för detta. Om is eller snö byggs upp på ditt tak, var försiktig. Använd helst långa verktyg för att försöka få ner det medan du själv står på marken.

Ett gott underhåll av taket är inget man borde fuska med och bör utföras rutinmässigt för att se till att det håller i många år. Om du följer dessa tips ger du det ett gott skydd mot naturens olika element. Om du har frågor be en lokal takläggare i Visby om råd, och lär dig vad du bör göra för ett gott takunderhåll.