Renovera badrum – Steg för steg

Funderar du på att renovera badrum? Badrummet är ett av de minsta rummen i huset men också ett av de mest kostsamma att renovera. Men om det görs rätt kan det bli ett ljust härligt utformat rum och öka värdet på hemmet.

Badrumsrenovering – En enkel guide

Badrumsutformningen

Att ersätta det befintliga badrummet med samma design räcker kanske inte, så en ny badrumsutformning är det första du måste få till. Hemligheten är att ha personerna som ska använda det i åtanke samtidigt som ditt nya badrum bör ha allmännyttig design också. T.ex. kan du se till att duschen/badet är lättillgängligt. På så sätt blir badrummet även handikappvänligt, och kan, om du säljer en dag, attrahera en större marknad. En bra badrumsutformning är en som använder ytan väl, tar hänsyn till ljuset och har koll på fönsterplatser, storlekar på anslutningar samt avloppsalternativ. Gör en skalenlig ritning och markera de existerande avloppen och vattenanslutningarna och gör sedan en lista på de anslutningar du behöver och vill ha och deras storlekar. Matcha sedan dessa två och se vad som kan passa. Notering: De flesta avlopp och vattenanslutningar kan flyttas, men det kostar.

Badrumsrenoveringen

Om du har beslutat att göra hela, eller delar av, arbetet själv så bör du hyra en bulkcontainer och dra ut det gamla badrummet. Om ditt hus är byggt innan 1980-talet kan du eventuellt ha asbest i väggarna. Kontakta din lokala byggnadsmyndighet för att få regler om hur man avlägsnar badrumsbeklädnad med asbest på rätt sätt. Förmodligen kommer du behöva engångsoveraller, ögonskydd och andningsmasker av hög kvalité för skydd mot dammet.

Ta bort allt utom vattenanslutningarna och om du ska behålla dem på samma ställe behöver du inte stänga av vattnet. Du kommer också behöva tryckluftsborra upp allt golvkakel och sanden och cementen det vilat på.

Badrumsrenoveringens byggande

Badrummet måste byggas ordentligt från grund och botten för att försäkra att det senare arbetet i processen blir korrekt och riktigt, och att utformningen och utseendet på badrummet blir som du tänkt
dig.

Badrumsrenoveringsprocessen

  1. Installera vattenanslutningar, dräneringsrör (VVS) och elektriska ledningar.
  2. Sätt in vägg- och takbeklädnad och installera badkar samt eventuell ram.
  3. Vattentäta golv samt dusch och/eller badutrymme.
  4. Rätta till golvojämnheter med speciell sand eller cement inför kakelläggning.
  5. Lägg golv och väggkakel och fogstryck.
  6. Installera nytt badrumsbord, armaturer och kranar – installera det elektriska.
  7. Måla taket och städa.

Steg ett – VVS och el

När man installerar nya rör för vatten och avlopp är det viktigt att vara väldigt noggrann så att allt passar när man kaklat klart. Till exempel: om du ska passa in en golvbrunn i duschen så måste du tänka på tjockleken av wallboarden, kakellimmet och kaklet så att anslutningen blir centrerad då kaklet är satt. Samma gäller för avloppet till toaletten, så att rören är i perfekt position när toaletten ska installeras. Sätt också in de nya elledningarna, men utan att koppla ihop dem med huvudströmmen.

Steg två – Installera vägg- och takbeklädnad

Installera din 6 mm tjocka väggbeklädnad och var noga med att spika varje platta efter varje 150 mm, mät och markera rör och elledningar på dina nya väggplattor med en blyertspenna allt eftersom du spikar, så undviker du att spika i dem. Skruva eller spika även upp takbeklädnaden (vanligtvis gipsskivor). Sätt in taklister, men inte om du tänkt helkakla, då är det bättre att göra det efteråt. Om du inte ska ha ett fristående badkar bör du nu göra ramen och sedan installera badkaret. Se till att det är rätt installerat och lämnar plats för kakel och kakellim. Kolla igenom all beklädnad och alla rör innan du går vidare i renoveringen.

Steg tre – Vattentäta ditt badrum

Vattentäta ditt badrumsgolv, duschplats och runt badkaret. När du vattentätar golvet, se till att du gör det även 10 cm upp på väggarna. Duschutrymmet bör vattentätas 10 cm ovanför duschmunstycket och 10 cm ovanför badkaret, samt runt det och ner till golvet. Sätt med hjälp av ett högkvalitetssilikon en 25×25 mm aluminiumvinkel i dörröppningen och lägg på ett skikt vattentätande medel. Nu bör hela ditt badrum vara vattensäkrat och allt vatten rinna ner endast i avloppen. Tips: att vattentäta är enkelt, men det absolut viktigaste är kvalitén och noggrannhet.

Steg fyra – Jämna till cementgolvet

Innan golvplattorna läggs måste golvet vara jämt med en lätt lutning mot golvbrunnen. Använd en blandning av sand och cement och tillsätt även ett vattentätningsmedel. Märk ut golvnivån med ett vattenpass i dörröppningen, använd en riktig aluminiumvinkel som det färdiga golvets nivå och mät ner, först kaklets tjocklek och sedan ytterligare 10 mm för limmet. Dra sedan en linje runt badrummet på denna nivå och fyll upp med din sand och cement mix med en 1-3 graders vinkling mot golvbrunnen. Ta tid på dig för att göra det rätt och lämna det översta lagret så jämt som möjligt. När mixen har satt sig fast ännu inte torkat helt (du kan gå på det men det känns lite mjukt) gnid en tegelsten över golvet för att ta bort alla toppar och hål och dubbelkolla med vattenpasset samtidigt. Så fort det torkat helt bör du ha en fantastisk grund att lägga kakel på. Tips: ju mer arbete du lägger ner på golvet, desto enklare kommer kaklingen bli.

Steg fem: Kakla golv och väggar

Lägg golvplattorna först och fogstryk, sedan dina väggplattor och se till att de är raka allteftersom du lägger. Efter att allt badrumskakel har skurits och lagts, fogstryk alla dina kakelplattor och polera dem sedan rena.

Steg sex: Installera VVS-armatur och inredning

Installera alla kranar och liknande samt allt elektriskt och sätt in eventuella handdukshängare och tvålkoppar. Passa in ditt nya badrumsbord och se till att det är i rätt nivå samt täta runt om, och runt badkaret, med silikon. Tips: se till att allt är på rätt plats innan du borrar i kaklet.

Steg sju: Målning och rengöring – njut

Måla taket och gör en slutgiltig rengöring för att dubbelkolla alla monteringar, och att det inte finns några läckor i dina nya VVS-installationer.

– Njut nu av ditt nya badrum!